Ei varsinkaan näillä tiedoilla ja aikataululla

(Tarjosin kirjoitusta Heiliin, mutta sitä ei ole julkaistu.)

Hannu Ketoharju kirjoitti Yhdysvaltain ja Suomen DCA-sopimuksesta, joka rajoittaisi Suomen suvereniteettia ja heikentäisi turvallisuuttamme, kun Venäjä kokisi itsensä uhatuksi Suomen alueelta. Näin siis jos sopimus hyväksytään, tukikohdat tulevat ja jenkkisotilaat alkavat liikkua vapaasti Suomessa.

Venäjän reaktiosta DCA-sopimukseen meillä on jo näyttöä, pakolaisten organisointi Suomen rajalle alkoi samaan aikaan kuin sopimus hyväksyttiin hallituksessa. Rajojen sulkeminen rökittää yli 100 000 suomenvenäläistä omaisineen, kun he eivät voi pitää yhteyttä Venäjällä asuviin perheenjäseniin. Berliinin muuri 2.0 nousee Suomen itärajalle.

Sotilastukikohtien oikeudellinen asema huolestuttaa, sillä Suomella ei olisi oikeutta valvoa, mitä joukkoja ja aseita niissä on, eikä sotilaiden tekemiä rikoksia käsiteltäisi Suomessa. Esimerkiksi Etelä-Koreassa tapahtunut jenkkisotilaiden tekemä kuolemantuottamus jäi USA:ssa vaille tuomiota.

Sopimuksen äärimmäisen salainen valmistelu antaa esimakua tukikohta-asioiden käsittelystä jatkossakin, jos sopimus hyväksytään. Avoimuus ei tietenkään ole armeijoiden vahva laji. Nyt on kuitenkin kyseessä suuri, maamme suvereniteettia rajoittava päätös, jonka käsittely vaatii perusteellista harkintaa ja avointa keskustelua. Toivon kansanaedustajilta valppautta, ettemme joudu kysymään kuten Churchill, ”mitä me sitten puolustamme?” Jos siis päätöksenteko on salakähmäistä, epädemokraattista ja kapealla pohjalla, vähän kuin nyky-Venäjällä.

Siksi ei tukikohtia, varsinkaan näillä tiedoilla ja aikataululla. Lue kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemen kritiikki sopimuksesta.
Allekirjoita adressi: www.adressit.com/ei_vieraan_vallan_sotilastukikohtia_suomeen

Kampanjasivusto: Ei tukikohtia


Follow Rauhanveteraani Kirsti Era on WordPress.com
Follow Rauhanveteraani Kirsti Era on WordPress.com

Historiantutkijan näkötorni

Länsirannikolla asustavan historiantutkijan kirjoituksia menneisyydestä ja nykyhetkestä

Emilia Männynväli

(ent. Kukkala) Kirjailija, toimittaja ja kriitikko

Joonas Honkimaa

Texts on social policy and critique of economics

Kari Uusikylä

Suoraa puhetta

Sentrooppa-Santra

päivittelee elämänmenoa Itävalta-Unkari-akselilla

teppo eskelinen

Tieteellis-journalistiset arkistot. Lisäksi ajoittaisia kommentteja ja havaintoja.

RASTER.FI

Rasisminvastainen tutkijaverkosto | ANTI-RACIST RESEARCH NETWORK

emmintää

Emmi welds and tells tales.